funkcja wykładnicza z parametrem
Mada666: Określ liczbę rozwiązań równania m(4x − 2x)=1−m w zależności od wartości parametru m.
za 2x podstawiłam pomocniczą niewiadomą k, czyli 2x=k, k>0
m(k2−k)=1−m
mk2−mk−1+m=0
I teraz nie wiem co dalej, i czy w ogóle dobrze kombinuję. Podpowie ktoś?
24 paź 18:57
Tad:
... licz Δ ... i patrz dla jakiego m jest mniejsza ... równa ....większa od zera
Zauważ ze dla m=0 ...sprzeczność
24 paź 19:05
Mada666: Dobra, wyliczyłam to wszystko, ale jak mam to podsumować? Że, dla Δ>0 i m z wyliczonego
przedziału są dwa rozwiązania? Δ<0, nie ma żadnych? Czy jak?
24 paź 20:01