użuć definicji liczby e
Kamnow: lim ( 2n +12n−3)3n−1
n→∞
24 paź 18:43
zombi: trochę się na tym nie znam, ale spróbowałem sobie tak, jak coś źle to mówcie bo nie mialem
doczynienia z granicami:
wykladnik sobie policzylem tak
| | 1 | |
[(1+ |
| )(2n−3)/4]4(3n−1)/(2n−3)= |
| | (2n−3)/4 | |
e
6
24 paź 18:56
Kamnow: A skąd w liczniku 2n−3+4
24 paź 19:04
zombi: Przeksztalcenia jak przy funkcji wymiernej czy tam homograficznej nie odrozniam ich.
chcesz dostac postac 1+ cos tam wiec musisz miec 2n−3/2n−3 zeby wyszla 1
24 paź 19:06
zombi: tak dobrze jest granice to e6
24 paź 19:08
Kamnow: Ale jak z 2n+1 zrobiło się 2n−3+4 chyba już nie trybie?
24 paź 19:13
zombi: 2n+1=2n−3+4
robisz takie przekształcenie, aby dostac w liczniku to samo co w mianowniku + jakas reszta
tutaj 4
w ostatecznym rozrachunku masz cos takiego:
| 2n+1 | | 2n−3+4 | | 2n−3 | | 4 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 2n−3 | | 2n−3 | | 2n−3 | | 2n−3 | |
24 paź 19:16
Kamnow: Ok dzięki już to widzę.
24 paź 19:20