Geometria
Dziedziczka: 1. Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm2, a jego przekątna
wynosi 9 cm. Oblicz Objętość tego graniastosłupa.
2. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni, jeśli
jego wymiary są kolejnymi wyrazami ciągu:
a) arytmetycznego o pierwszym wyrazie a=7 i r=3;
b) geometrycznego o pierwszym wyrazie a=10 i ilorazie q= 12
24 paź 18:40
dero2005:

zad 1
D = 9
P
p = 16 = a
2
a =
√16 = 4
d = a
√2 = 4
√2
h =
√D2 − d2 =
√92 − (4√2)2 =
√81 − 32 =
√49 = 7
V = a
2*h = 4
2*7 = 112 cm
3
24 paź 19:18
dero2005:

zad 2a
a = a = 7
b = a+r = 7+3 = 10
c = a +2r = 7+6 = 13
O = 4(a +b + c) = 4(7 + 10 + 13) = 4*30 = 120
P
c = 2(a*b + b*c + a*c) = 2(7*10 + 10*13 + 7*13) = 2(70 + 130 + 91) = 2*291 = 582
zad 2b
a = a = 10
b = a*q = 10*
12 = 5
| | 5 | |
c = a*q2 = 10*(12)2 = |
|
|
| | 2 | |
O =
P
c =
24 paź 19:28