równanie wymierne
reskamil: 2x2−3 3x+2 = 1
jak to rozwiązać?
delta jest równa √17?
24 paź 18:22
Piotr:
nie, jak to rozwiazywales ?
24 paź 18:27
reskamil: 2x2−33x+2 − 3x+23x+2 = 0
24 paź 18:35
Piotr:
nie musisz tak robic.
przede wszystkim dziedzina czyli mianownik ≠ 0.
no i mozesz pomnozyc przez mianownik.
ale ja Ty robiles nie jest źle. na jedna kreske i licznik =0 to ulamkek =0.
24 paź 18:38
reskamil: czyli dobrze policzyłem? delta jest równa √17? tak?
24 paź 18:41
reskamil: juz widzę że zle bo znaków nie zmieniłem przy przenoszeniu
24 paź 18:42
Piotr:
2x
2−3−3x−2=0 i licz
24 paź 18:44
reskamil: ok już wiem, dziękuję za pomoc
24 paź 18:45
Piotr:
prosze
24 paź 18:46
reskamil: a jeśli zamiast 1 miałbym −1 to by to wyglądało tak 22+3x−1=0? tak
24 paź 18:49
reskamil: tam powinno być 2x2
24 paź 18:50
Piotr:
2x2−3 +3x +2 =0
24 paź 18:51
Piotr:
wiec
24 paź 18:52
reskamil: czyli dobrze policzyłem i teraz delta z tego wyniesie √17 tak?
24 paź 18:54
Piotr:
√Δ = √17
24 paź 19:18
Krzysiek : Po co piszesz dwa posty na
ten sam temat . Dwa nizej pytal o to samo.
24 paź 21:17