Dla jakich wartości m, wielomian w(x) ma 4 różne rozwiązania
Uczeń12345: Dla jakich wartości m, wielomian w(x)=(x2+7x+6)(x2−2x+m) ma 4 różne pierwiastki
Proszę o wytłumaczenie tego
24 paź 18:04
zombi: w(x)=(x+1)(x+6)(x2−2x+m)
masz juz dwa pierwiastki
teraz bierzesz pod uwage
x2−2x+m
aby to rownanie mialo 2 rozne pierwiastki to
Δ>0 ale to nie koniec bo ktores z rozwiazan moze byc rowne −1 lub −6
dlatego dodatkowe zalozenie
x1≠−1 v x1≠−6
24 paź 18:09
Tad:
(x+1)(x+6)(x
2−2x+m)
... zatem ten drugi wielomian musi mieć dwa pierwiastki ....czyli Δ>0 ....m=

?
ale wykluczysz takie m dla których pierwiastki się powtórzą
24 paź 18:12
Uczeń12345: Wielkie dzięki
24 paź 18:14