równania wymierne z wartością bezwzględną
reskamil: 2x2−33x+2 = 1 ułamek jest pod wartością bezwzględną
i co mam z tym zrobić rozpisuję to tak: 2x2−33x+2 − 3x+23x+2 = 0
i dalej 2x2−3−3x+23x+2 = 0
z tego obliczam deltę co wynosi √17
potem robię odwrotnie że wartość bezwzględna równa się −1 tak?
pomóżcie bo nie wiem co mam z tym zrobić
24 paź 17:46
Saizou : | 2x2−3 | | 2x2−3 | |
| =1 lub |
| =−1
|
| 3x+2 | | 3x+2 | |
dodaj odpowiednie założenia i rozwiąż
24 paź 17:48
reskamil: czyli dobrze rozwiązywałem tak?
24 paź 17:58
Krzysiek : Popatrz tam gdzie napisales i dalej i tam masz swoje wyrazenie =0 najpierw zalozenie ze
3x+2≠0 ⇒x≠−2/3 bo mianownik nie moze rownac sie 0 ale tam w liczniku na koncu ma byc −2 .
| | 2x2−3 | |
Teraz |
| =1 ⇒ pomnoz obie strony rownania przez (3x+2) i bedzie |
| | 3x+2 | |
24 paź 18:49
Krzysiek : dalem podglad zeby zobaczyc czy sie dobrze napisalo i kliknalem wyslij. Przepraszam
To co napisalem =1*(3x+2)⇒skroc po lewej i masz 2x
2−3=3x+2⇒2x
2−3x−5=0 z tego x
1 i x
2 a
| | 2x2−3 | |
Δ=49 Tak samo dla zrob dla |
| =−1
|
| | 3x+2 | |
Tutaj tez obie strony rownania musisz pomnozyc przez 3x+2 zeby sie pozbyc mianownika i wtedy
bedziesz mogl policzyc Δ
| | 2x2−3 | | 2x2−2 | |
Mozesz tez zrobic tak jak TY liczyles to pierwsze czyli |
| =1⇒ |
| −1=0 |
| | 3x+2 | | 3x+2 | |
| | 2x2−3 | | 3x+2 | | 2x2−3−3x−2 | |
⇒ |
| − |
| =0⇒ |
| =0 ⇒teraz mnozysz obie strony rownania |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3x+2 | |
przez 3x+2 zeby sie pozbyc mianownika i dostajesz 2x
2−3x−5=0 a
to juz jest zwykle rownanie kwadratowe.
Tak samo drugie wyrazenie . czy bedziesz liczyl tak czy tak to zalozenie 3x+2≠0 . Po
rozwiazaniu sprawdzazz czy ktorys x≠−2/3
24 paź 19:09