granice
tn: Witam,
Czy może ktoś pokazać jak policzyć asymptota pionową?
D= R−{2,−2}
Ale nie wiem jak będzie należało ustawić potem znak przy zerze tam przy mianowniku, i co jeśli
lewostronna (z minusikiem)
wyjdzie nieskończoność, a tamta z plusikiem jakaś stała?
24 paź 17:44
mordor: pionowa, czyli jakich x nie dotknie to co wywaliles z dziedziny czyli x=2 i x=−2 to sa rownania
asymptot
24 paź 17:53
tn: ok, a jak poziomą policzyć?
24 paź 18:25
Tad: ... tu nie ma co liczyć ... tu trzeba rozumieć −
24 paź 18:26
Ann: A chcesz to policzyć z własności funkcji wymiernej, czy przy pomocy pochodnej?
24 paź 18:27
tn: chcę policzyć normalnie
Czyli jakby granicę w plus i minus nieskończoności.
24 paź 18:30
Hakim: Asymptoty pionowe występują w punktach nieciągłości dla których:
lim f(x) dąży do minus nieskończoności lub plus nieskończoności
24 paź 18:38