krótki opis zadania
gandald: Dane sa dwa wierzcholki trojkata ABC: A=(−3,−1), B=(3,1). Punkt D=(2,1) nalezy do boku AC, a
odcinek DB jest srodkowa w trojkacie ABC. Oblicz wspolrzedne wiechrzolka C oraz pole ABC.
Pomocy

wazne, jutro matura!
12 maj 16:45
Tomo: Z danych wynika iz AD=DC
Aby z Wierzcholka A powstal punkt D przesuwamy o vektor [5.2]
Aby z Punktu D otrzymac wspolrzedne C przesuwamy dalej o vektor [5,2]
C= [7,3]
Teraz obliczasz dlugosc kazdego odcinka ze wzoru ktory masz w tablicach maturalnych.
i potem Pole ze wzoru z polowa obwodu ktory tez masz na tablicach
12 maj 16:51
gandald: D=(−2,1), sorka
12 maj 17:13
Tomo: Analogicznie

v ektor AD = 1,2
C: (−1,3)
12 maj 17:26
gandald: dzieki
12 maj 17:28