r
miśka: co jest pierwiastkiem równania 3x2 + 4x − 4 =0
24 paź 17:37
miśka: sorki żle, tak ma byc: w(x) = x3 − 4x2 + x − 4
24 paź 17:38
Piotr:
x2(x−4)+1(x−4)=0
poradzisz sobie ?
24 paź 17:42
Saizou : x3+x−4x2−4=0
x(x2+1)−4(x2+1)=0
(x−4)(x2+1)=0
x=4 x=i x=−i
24 paź 17:43
miśka: w odpowiedzi pisze ze pierwiastkiem jest liczba 4. wiec czemu nie 1 albo −1?
24 paź 17:50
Piotr:
x
2 = −1 brak rozw w R (
Saizou sie rozpedzil

)
24 paź 17:52
miśka: a to juz rozumiem
24 paź 17:53
Krzysiek : A bez odpowiedzi sobie nie poradzisz ? . Kiedy wyrazenie jest rowne zero. Wtedy kiedy x−4=0 lub
x
2+1=0 . wiec x−4=0⇒x=4 lub x
2+1=0 ⇒x
2=−1 Kwadrat liczby moze byc liczba ujemna zbiorze
liczb rzeczywistych ? NO. moze ?. Nie moze


. wobec tego wyrazenie x
2+1 zawsze bedzie
dodatnie Wiec kiedy to cale wyrazenie (x−4)(x
2+1)=0 . Wtedy kiedy x=4 . Wiec 4 bedzie
pierwiastkiem tego rownania
24 paź 18:04