Niech mi ktoś to wytumaczy jak to możliwe , że do ołowiu 4% dodaje się 19 a nie
Maga: procenty zadanie z treścią
raymanus: W stopie zawierającym 4;5% ołowiu jest o 19kg ołowiu więcej niż w drugim,
zawierającym 4%
ołowiu. Łączna masa tych stopów jest równa 0;8tony.
(a) Ile kilogramów ołowiu jest w każdym z tych stopów?
(b) Oblicz masę każdego ze stopów
2 mar 11:56
Eta:
policzę Ci :
x −− ilość kg I− stopu 4,5% −−owego
y −−− ilość kg II − stopu 4% −− owego
4,5% = 0,045
4% = 0,04
0,8 t = 800 kg
to : x + y = 800 x = 800 − y
0, 045* x = 0,04*y +19
więc: 0,045 * ( 800 − y) = 0,04*y + 19
36 − 0,045y − 0,04 y = 19
− 0, 085 y = − 17 to y= 200 kg więc x = 800 − 200 = 600 kg
odp: do b) masa I− stopu ( 4,5% − owego) to 600kg
masa II − stopu ( 4%− wego) to 200 kg
odp: do a)
4,5% z 600 kg = 27 kg
4% z 200 kg = 8 kg
sprawdzenie
łączna masa stopów: 600 kg + 200 kg = 800 kg = 0,8 t
27 kg − 8kg = 19 kg
Czyli odp; sa poprawne
2 mar 15:18
j
24 paź 17:26
Maga: a nie do ołowiu 4,5 % jak w treści zadania podane jeż, że ołowiu 4,5 % jest więcej o 19 kg
24 paź 17:27