rownanie
miśka: kiedy równanie a2x − 7 = 49x +a ma nieskonczenie wiele rozwiazan?
24 paź 17:12
zombi: (a
2−49)x=a+7
a∊R\{−7,7} − jedno rozwiazanie
a=7 v a=−7 − sprzecznosc, nie ma
24 paź 17:17
zombi: chyba jakos tak to szlo
24 paź 17:17
Piotr:
dla a= −7
24 paź 17:18
miśka: daczego −7 ?
24 paź 17:28
Piotr:
bo wyjdzie :
49x −7 = 49x− 7
0=0
nieskonczenie wiele rozwiazan
24 paź 17:31
AS:
A skąd się wzięło takie równanie (a2 − 49)x = a + 7 ? ?
24 paź 19:31
AS: Pardon! Nie zauważyłem tego a na końcu.
24 paź 19:47