Wyznacz liczbę
Olka: Wyznacz liczbę rozw. równania w zal. od parametru a:
1+4x=6a−x
24 paź 16:51
Patronus:
1+4x +x = 6a
5x = 6a−1
24 paź 16:56
Olka: czyli równanie ma nieskończenie wiele rozw?
24 paź 16:57
Patronus: Czyli dla a∊R mamy jedno rozwiązanie
24 paź 16:57
Olka: a
2x−2=4x+a
a
2−4x=a+2
x(a
2−4)=a+2
| | a+2 | |
x= |
| a≠2 ∧ a≠−2
|
| | (a−2)(a+2) | |
dla a∊R\{−2,2} równanie ma 1 rozwiązanie
jest dobrze?
24 paź 17:05
Piotr:
dobrze tylko co jest dla 2 i −2 ?
24 paź 17:19
Olka: brak rozwiązań
24 paź 19:19
Piotr:
nie
dla 2 brak rozwiazan
dla −2 nieskonczenie wiele rozwiazan
24 paź 19:20
Olka: ale a nie może być równe −2, przeciez nie wilno mi dzielić przez 0.
24 paź 19:26
Piotr:
a
2x−2=4x+a
widzisz tu gdzies dzielenie ?
24 paź 20:56
Olka: no ok, rozumiem... tylko że podczas obliczania a dzieliłam przez (a+2), musiałam założyć, że
jest różne od 0, czyli a≠−2... nie ogarniam
24 paź 22:25
Piotr:
no tak, tylko, ze to dzielenie wyszlo po przeksztalceniach. w wyjsciowym rownaniu nie ma
dzielenia. trzeba sprawdzic po prostu.
24 paź 22:45
Olka: Ok. Dziękuję Ci pieknie
25 paź 23:02