Czworokąt wpisany w okrąg
freaky: Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą
tego okręgu. Wiedząc, że przekątna trapezu ma długość 40 cm, oblicz obwód tego trapezu.
Bardzo proszę o rozwiązanie i WYJAŚNIENIE co z czego wynika.
24 paź 16:43
Tad:

... i baw się −
24 paź 17:35
Mila:

a=AB=2r=25*2=50
d=40
Kąt C jest prosty jako wpisany oparty na średnicy.
z tw. Pitagorasa
AB
2=d
2+c
2
50
2=40
2 +c
2
dokończysz?
24 paź 17:36
freaky: Bardzo dziękuję
25 paź 16:52
Mila:
25 paź 23:07