matematykaszkolna.pl
analityczna imię lub nick: Punkty A=(−2;12) i B=(6;−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Oblicz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta, wiedząc, że leży on na prostej o równaniu x+3y=22. Sporządź rysunek w prostokątnym układzie współrzędnych. rozważ wszystkie przypadki. podawajcie metodyemotka
12 maj 16:36
Damian: z tego co mysle to będa dwa przypadki emotka
12 maj 16:38
imię lub nick: owszem
12 maj 16:39
Damian: zaraz napisze emotka tylko zjem wpierw emotka
12 maj 16:45
♊: rysunek|AO| = |OB| = r |OC'| = |OC''| = |OC'''| = r Wynaczasz O, czyli środek okręgu opisanego na trójkącie ABC. Teraz są 2 przypadki 1. okrąg opisany na trójkącie przecina się w 1 miejscu z prostą Trójkąt będzie równoboczny |AC''|=|BC''| 2. okrąg opisany na trójkącie przecina się w 2 miejscach z prostą Będą 2 takie trójkąty. ABC' i ABC'''
12 maj 16:48
♊: Jeżeli dana prosta jest styczna do okręgu opisanego na tym trójkącie to będzie tylko 1 przypadek i to będzie trójkąt równoramienny Mam nadzieję, ze znowu zaskoczyłem Mickeya
12 maj 16:49
Damian: mnie zaskoczyles emotka ale jeszcze jem
12 maj 16:56
imię lub nick: rysunektak będzie wyglądał ten rysunek (mniej więcej) dzięki za metode z kołem
12 maj 16:58
♊: rysunekMożna wyznaczyć prostą a i prostą b takie, ze a⊥b czyli a(x) = c x + d
 1 
b(x) =

x + e
 c 
Takie, że a przechodzi prez punkt A, a b przechodzi przez B i obie przecinaja się w jednym miejscu z prostą y. Ale to chyba będzie się za dlugo liczyć (układ równań wyjdzie "ble" jak to określa jeden z użytkowników tego forum :P)
12 maj 17:05
♊: Ja rysuję rysunki poglądowe nie patrząc jakie mam dane (tylko co mam dane). Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać.
12 maj 17:07
imię lub nick: metoda z kołem jest najprostsza jak rozwiązywałem to tą drugą metodą to mi brakło miejsca w arkuszu
12 maj 17:13