analityczna
imię lub nick: Punkty A=(−2;12) i B=(6;−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku C. Oblicz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta, wiedząc, że leży on na prostej
o równaniu x+3y=22. Sporządź rysunek w prostokątnym układzie współrzędnych. rozważ wszystkie
przypadki.
podawajcie metody
12 maj 16:36
Damian: z tego co mysle to będa dwa przypadki
12 maj 16:38
imię lub nick: owszem
12 maj 16:39
Damian: zaraz napisze

tylko zjem wpierw
12 maj 16:45
♊:
|AO| = |OB| = r
|OC'| = |OC''| = |OC'''| = r
Wynaczasz O, czyli środek okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Teraz są 2 przypadki
1. okrąg opisany na trójkącie przecina się w 1 miejscu z prostą
Trójkąt będzie równoboczny |A
C''|=|B
C''|
2. okrąg opisany na trójkącie przecina się w 2 miejscach z prostą
Będą 2 takie trójkąty.
AB
C' i AB
C'''
12 maj 16:48
♊: Jeżeli dana prosta jest styczna do okręgu opisanego na tym trójkącie to będzie tylko 1
przypadek i to będzie trójkąt równoramienny

Mam nadzieję, ze znowu zaskoczyłem Mickeya
12 maj 16:49
Damian: mnie zaskoczyles

ale jeszcze jem
12 maj 16:56
imię lub nick:

tak będzie wyglądał ten rysunek (mniej więcej)
dzięki za metode z kołem
12 maj 16:58
♊:

Można wyznaczyć prostą a i prostą b takie, ze a⊥b czyli
a(x) = c x + d
Takie, że a przechodzi prez punkt A, a b przechodzi przez B i obie przecinaja się w jednym
miejscu z prostą
y.
Ale to chyba będzie się za dlugo liczyć (układ równań wyjdzie "ble" jak to określa jeden z
użytkowników tego forum :
P)
12 maj 17:05
♊: Ja rysuję rysunki poglądowe nie patrząc jakie mam dane (tylko co mam dane).
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać.
12 maj 17:07
imię lub nick: metoda z kołem jest najprostsza
jak rozwiązywałem to tą drugą metodą to mi brakło miejsca w arkuszu
12 maj 17:13