wyznaczyć pierwiastki zespolone równan
mqre: x
2+(2+i)*x−13+13i=0
Pomoże ktoś jak się do tego zabrać, strasznie duża delta mi wychodzi i nie wiem co potem mam
zrobić
24 paź 16:39
Mila: x∊Z ?
24 paź 20:33
mqre: tak do zespolonych
25 paź 12:41
Krzysztof: liczysz delte, póżniej zapisz pierwiastek z delty ( czyli zapewne część rzeczywista +
urojona " i " ) to zobaczymy jak wychodzi

a=1
b=2+i
c=13+13i
jak wyjdzie Ci delta to rozpierdzielasz ten
√Δ na równania ,ale o tym później jak delte
policzysz
25 paź 12:50
mqre: delta wychodzi 3+680i i co dalej z tym zrobić?
jak pierwiastek z tego?
25 paź 13:00
aniabb: Δ=55−48i
25 paź 13:04
mqre: a no tak, zle policzylam sory, tez mi tak wyszlo

i co dlaej zrobic z pierwiastkiem z delty?
25 paź 13:06
aniabb: znaleźć takie a +bi żeby (a+bi)2=55−48i
25 paź 13:11
mqre: no to wiem ale jak to znalezc? jakbym to wiedziala to bym nie pisala na forum
25 paź 13:17
aniabb:
a2−b2=55
2ab=−48
25 paź 13:18
Krzysztof: lub...
myk

{a
2−b
2=55
{a
2+b
2=
√55−48i
{2ab=−48
dodajesz 1 równanie do 2
podstawiasz do 3 i tyle.
liczysz a i b.
25 paź 14:52
Krzysztof: sorry √552−(48i)2
25 paź 14:52