Suma ciągów
BigMax: Siemanko. Na końcówce zadania się wykolejam:
Dla pewnej liczby naturalnej k suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) jest
dziewięć razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k pocz. wyr
jest wieksza od sumy k poczatkowych wyrazów tego ciagu?
Na początek sume S4k = 10 * S2k sobie zrobiłem i wyszło mi jak wół że:
q2k = 9
I teraz niby mogę to rozpisać na qk = 3 lub qk = − 3
ale gdy robię {2k} = Y * Sk to otrzymuje
1 + qk = Y i teraz w odpowiedziach jest tylko wariant z dodatnią trójką i za chiny ludowe nie
wiem jak wyrzucić to drugie q. Proszę o Pomoc
12 maj 16:30
tim: Czy ja dobrze widzę?! O.o
...jest
dziewięć razy większa...
S4k =
10 * S2k
12 maj 17:21
BigMax: O przepraszam. Chodziło mi oczywiście na dziesięć . Zapomniałem jeszcze słownych cyfr powtórzyć
^^
12 maj 17:22
Jakub: S
4k = 10S
2k
| a1(1−q4k) | | a1(1−q2k) | |
| = 10 |
| |
| 1−q | | 1−q | |
1−q
4k = 10(1−q
2k)
(1−q
2k)(1+q
2k) = 10(1−q
2k)
1+q
2k = 10
q
2k = 9
q
k = 3 lub q
k = −3
Niestety nie widzę powodów aby wyrzucić rozwiązanie −3. Ja bym napisał w odpowiedzi te dwa
| | S2k | |
wyniki dzielenia |
| dla 3 i −3. |
| | Sk | |
12 maj 17:32