zadanie z parametrem
marta: Dla jakich wartości parametru m równania maja wspólny pierwiastek?
2x2 − (3m−2)x +12 = 0
4x2 − (9m−2)x + 36 = 0
24 paź 15:40
pigor: ... ⇔ 2x
2−(3m−2)x+12= 0 /*(−2) i 4x
2−(9m−2)x+36= 0 ⇔
⇔ −4x
2+2(3m−2)x−24= 0 i 4x
2−(9m−2)x+36= 0 /+ stronami ⇔
⇔ 2(3m−2)x−24−(9m−2)x+36= 0 ⇔ (6m−4−9m+2)x= −12 ⇔ (−3m−2)x= −12 ⇒
⇒
x= 123m+2 istnieje
wspólny ⇔ 3m+2≠0 ⇔
m≠−23 . ...

.
24 paź 16:06
AC:
Pigorze, trzeba jeszcze skończyć to zdanie i wyliczyć to m
wstawiając to co masz na x= ... do równia (1) lub (2) i wtedy wyliczysz, że
bo m≠−2/3 to jest za mało.
24 paź 18:40