Liczba jest
P0pci0: Liczba 0,2222...
A Jest mniejsza od 29
B Jest liczbą niewymierną
C Jest większa od 733
D Jest większa od 29
24 paź 15:31
:): 0,2222... = x /* 10
2,2222... 10x
2 + x = 10x
9x = 2 /: 9
x = 2/9
24 paź 15:36
P0pci0: Czyli jaka odp?
24 paź 15:38
pigor: ... np. tak: ponieważ
29 :
733=
29 *
337=
6663 >1 ⇒
29 >
733 odp.
C. ...
24 paź 15:43
P0pci0: Dziekuje
24 paź 15:46
kkkkkkkk: dlaczego rozbijamy na 2 + x ?
24 paź 16:42
zombi: 0,2222... = x
2,2222... = 10x
odejmujemy 10x−x i dostajemy:
2=9x
x=2/9
24 paź 16:44
kkkkkkkk: dzieki
24 paź 16:55