Rozwiąż równania
seadog: a) |x − 3| + |x2 − 9| = 0
b) |x−1| + |x+2| + |x−5| = 0
24 paź 15:29
pigor: ... np. tak :
b) |x−1|+|x+2|+|x−5|= 0 ⇔ x−1=0 i x+2=0 i x−5=0 ⇔
x∊{1,−2,5}
a) |x−3|+|x
2−9|= 0 ⇔ |x−3|+|(x−3)(x+3)|= 0 ⇔ |x−3|+|x−3||x+3|= 0 ⇔
⇔ |x−3|(1+|x+3|)=0 ⇔ x−3=0 ⇔
x=3 . ...
24 paź 15:35
seadog: dzięki!
24 paź 15:38
zombi: pigor w tym b) x∊{1,−2,5}? wątpie podstaw którąś z tych wartośći powinien rozpatrzyć przypadki
dla tych x−ów
24 paź 16:05
pigor: ... TAK, masz rację "podpaliłem się" bezmyślnie przecież ta suma jest nieujemna , a więcej
coś mi się zdaje, że
nie istnieje wspólne x takie , że suma ta zeruje się , stawiam więc
, że
x∊∅ − równanie ma 0 rozwiązań . ale . ...

, a tak naprawdę to idę odpocząć
(pooglądam tenis)
24 paź 16:14
zombi: 
tak tak stawiam, ale lepiej, żeby to policzył
24 paź 16:21
news:
Jeżeli suma wartości bezwzględnych jest równa zero, to każdy składnik tej sumy jest równy zero.
a) |x − 3| = 0 i |x2 − 9| = 0 ⇒ x = 3 i (x = 3 lub x = −3) ⇒ x = 3
b) |x − 1| = 0 i |x + 2| = 0 i |x − 5| = 0 ⇒ x = 1 i x = −2 i x = 5 sprzeczność
24 paź 16:28