wyznacz asymptoty funkcji
Mika: wyznacz asymptoty funkcji
a) f(x) = e1/x
b) f(x) = ln(1/x)
c) f(x) = ex−1/x+1
d) f(x) = ln(x−2/x+3)
24 paź 13:41
aniabb:
a)
pozioma y=1
pionowa x=0
b)
pionowa x=0
c)
pionowa x=0
pozioma y=1 (w −∞)
d)
pionowa x=0
24 paź 14:03
Mika: mogła byś dorzucić rozwiązania dokładne
24 paź 14:21
aniabb:
pionowe to wykluczenia w dziedzinie, a wszędzie masz x w mianowniku
poziome to znajomość wykresów funkcji elementarnych, albo podstawianie za x=10000 i liczenie
wyniku
24 paź 14:24
Mika: a co daje lim (dążące do x−> 0 z lewe strony) ln (1/x)
24 paź 14:28
aniabb: 1/x nie moze być ujemne, więc nie ma lewej strony
24 paź 14:33
Mika: a ja będzie z prawej strony zera
24 paź 14:35
aniabb: to ∞
24 paź 14:35