prawdopodobienstwo
ania19: W małym sklepie spozywczym zakupiono jedno jajko ktore okazało sie jajakiem zepsutym. w
momencie zakupu w sklepiku bylo 1000jaj w tym 800 pochodzilo z DROBEXU reszta zas od farmera
K. Wiadomo ze przecietnie odsetek produkcji wybrakowanej w DROBEXIE szacuje sie na 6%
natomiast u farmera K na 8%. Co jest bardziej prawdopodobne: że zakupione jajo pochodzi z
Drobexu czy od karmera K ?
24 paź 13:10
aniabb:
D−z drobeksu
F−od farmera
Z−zepsute
| | P(D∩Z) | |
P(D/Z)= |
| = ... |
| | P(Z) | |
| | P(F∩Z) | |
P(F/Z)= |
| = ... |
| | P(Z) | |
| | 0,06*800+0,08*200 | |
P(Z)= |
| = ... |
| | 1000 | |
| | 0,06*800) | |
P(D/Z)= |
| =.. |
| | 1000 | |
| | 0,08*200 | |
P(F/Z)= |
| =... |
| | 1000 | |
i podziel ..
24 paź 13:23
aniabb: a bo kopiowałam i nie zmieniłam kreski na część wspólną ..te dwa ostatnie na dole to liczniki
do tych na górze..
24 paź 21:36
aniabb:
| | 0,048 | |
P(D/Z)= |
| = 0,75 |
| | 0,0064 | |
| | 0,016 | |
P(F/Z)= |
| =0,25 |
| | 0,0064 | |
z Drobeksu
24 paź 21:39
aniabb: P(D∩Z) to jajka z Drobeksu które są zepsute 48 sztuk /1000 w sklepie
P(Z) to wszystkie zepsute w sklepie 64 szt. / 1000 w sklepie
| | P(D∩Z) | |
pr−wo warunkowe: że z drobeksu pod warunkiem że zepsute to P(D/Z)= |
| = 0,75 |
| | P(Z) | |
i tak samo od farmera
24 paź 21:51
ania140793: .
24 paź 21:57
ania140793: dziekuje
24 paź 22:06
ania140793: dziekuje
24 paź 22:06