Jaki wzór należy zastosować aby obliczyć długość boków trójkąta równoramiennego?
Misia: Jaki wzór należy zastosować aby obliczyć długość boków trójkąta równoramiennego o polu
25√2cm2 i kącie 45 stopni między ramionami?
12 maj 16:08
Squall:
gdzie b to ramię trójkąta, a α to kąt między ramionami
12 maj 16:09
Misia: a czy ktoś może mi pomóc w roziązaniu tego zadania

proszę..........
12 maj 16:11
♊: P znacz sinα też więc przekształcasz wzór
| | 2 | |
P= ½ b2 sinα / Mnożysz obustronnie razy |
| |
| | sinα | |
| | 2P | |
Gdzie cały ułamek ( |
| ) jest pod pierwiastkiem |
| | sinα | |
12 maj 16:16
Tomo: podstawmy sobie X jako dlugosc ramienia a α to kat miedzy ramionami.
0,5 * x * x * sinα= 25√2
0,5x2 * 0,5√2 = 25√2 /*2
x2* √2 = 25√2/: √2
x2= 25
x=5
−5 odrzucamy bo nie moze byc taki bok.
katy przy podstawie sa = 180−45= 135
135:2= 67.5 stopni
a x a 5
−−−−−−− = −−−−−−−− −−−−− = −−−− = 2,5√2= 0,924a /: 0,924
a= 2,7√2 w przyblizeniu
sin45 sin67.5 0,5√2 0,924
Brzydkie liczby wychodza (chyba ze popelnilem blad ale nie widze gdzie moglbym to zrobic)
12 maj 16:20
Tomo: ehhh znowu mi sie rozjechalo zapominam podglad sprawdzac

a x
−− = −−−
sin45 sin67.5
a 5
−−− = −−−
0,5
√2 0,924
12 maj 16:21
Tomo: 2,5√2= 0,924a /: 0,924 a= 2,7√2 w przyblizeniu
12 maj 16:22