Problem ze zrozumieniem zadania.
Problemikmały: Witam!
Mam problem z owym zadankiem:
Mam wektory A = i + 2j + 3k B = 4i + 5j + 6k C = 3i +2j + k D = 6i +5j + 4k
Mam wyznaczyć rzut wektora A na wektory B,C,D.
Odpowiedzi są: (3,63 , 2,65 , 3,18 )
Niewiem co to znaczy wyznaczyć rzut. Nie chodzi tu ani o iloczyn skalarny/wektorowy ani o
długosci tych wektorów. Wiec o co? Moze ktos wie?
24 paź 13:08
aa: pomoze ktos?
24 paź 13:36
aa: nikt naprawdę tego nie ogarnia?
24 paź 13:54
aa: haaaalo , proszę pomóżcie.. .:(
24 paź 14:03
aa: ehh, prosze..
24 paź 14:15
pigor: ... otóż, tak :
| | AoB | | 1*4+2*5+3*6 | | 4+10+18 | |
cos(A,B)= |
| = |
| = |
| = |
| | |A|*|B| | | √1+4+9*√16+25+36 | | √14*√77 | |
| | 32 | |
= |
| cosinus kąta między wektorami A i B, to |
| | √14*√77 | |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
rzut A na B: AB=|A|cos(A,B)= √14* |
| = |
| ≈ |
| =3,65; |
| | √14*√77 | | √77 | | 8,77 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | AoC | | 1*3+2*2+3*1 | | 3+4+3 | |
cos(A,C)= |
| = |
| = |
| = |
| | |A|*|C| | | √1+4+9*√9+4+1 | | √14*√14 | |
| | 10 | |
= |
| cosinus kąta między wektorami A i C, to |
| | √14*√14 | |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
rzut A na C: AC=|A|cos(A,C)= √14* |
| = |
| ≈ |
| =2,67 |
| | √14*√14 | | √14 | | 3,74 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie sam znajdź rzut A na D . ...

p.s. mój kalkulator daje wyniki jak widzisz o 0,02 większe
24 paź 15:02
aa: dopiero odczytałem.
super, kumam.
a swoją drogą skąd wziałeś ten wzór na rzut? Na kąt znam ale na rzut nie a w książce tez go nie
ma
24 paź 16:57