ciągi
claudi: proszę o dokończenie zadania o ile początek jest dobrze. Dla jakiego x liczby 1, 2x+2, x+6
| | an−1+an+1 | | 1+x+6 | |
tworzą ciąg arytmetyczny? zastosowałam wzór: an= |
| i tak 2x+2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
4x+4=1+x+6 i dalej nie wiem ale pasowałoby dla x=1
24 paź 12:07
ICSP: 4x + 4 = 1 + x + 6
4x − x = 6 + 1 − 4
3x = 3
x = 1
24 paź 12:11
Ajtek:
x na lewą wyrazy wolne na prawą i ognia

.
24 paź 12:12
Krzysiek : | | 1+x+6 | |
Masz tak 2x+2= |
| i teraz mozysz obie strony rownania przez 2 zeby sie pozbyc 2 z |
| | 2 | |
| | 1+x+6 | |
mianownika wiec bedzie 2(2x+2)= |
| *2 teraz po prawej stronie skroc te2 i bedzie
|
| | 2 | |
4x+4=1+x+6 ⇒x=1 Teraz powiedz dlaczego zastosowalas taki wzor na a
n bo....
24 paź 12:25
claudi: serdecznie dziękuję chłopaki. A nie mówiłam, że x=1? intuicja mnie nie zawodzi
24 paź 12:27
claudi: Krzysiek, bo taki mam w zeszycie do matematyki i robiliśmy podobne ale do końca mam problem z
wyliczeniem
24 paź 12:30
claudi: bo to wzór na średnią arytmetyczną?
24 paź 12:32
Krzysiek : Tak Claudi bo w ciagu arytmetycznym wyraz srodkowy jest srednia arytmetyczna dwoch pozostalych
. Jesli nie mialas ciagow geometrycznch albo juz masz
to tak samo bedzie mialo zastosowanie twierdzenie o srodkowym wyrazie ciagu tylko z e tam nie
bedzie srednia arytmetyczna tylko geometryczna . W ciagu geometrycznym bedzie tak ze mamy
wyrazy an−1,an, an+1 ⇒(an)2=(an−1)*(an+1)
24 paź 14:14