Liczby zespolone
Ann: Jeśli obliczam z
3=−27
Wychodzi
| | x+2kπ | | x+2kπ | |
|z|3(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
skąd mam wziąć x?
24 paź 11:54
ICSP: proponuję zrobić to tak :
z3 + 27 = 0
(z+3)(z2 −3z + 9) = 0
z = −3 v z2 − 3z + 9 = 0
drugie policzysz z delty.
24 paź 11:57
Ann: Aaa wiem chyba <3 |z|3=27 więc w nawiasie musi być −1 więc przyrównujemy do cosπ+isinπ? Zawsze
przyrównujemy do cos0+isin0 lub cosπ+isinπ?
24 paź 11:57
ICSP: koniecznie chcesz to zrobić ze wzoru De Movier'a ?
24 paź 11:58
Ann: Do równać kwadratowych dojdę za 10 minut. Najpierw chcę zrozumieć Moviera
24 paź 11:59
Ann: A z delty nie wiem na razie, jak obliczyć √−27
24 paź 12:02
ICSP: Dobrze :
Pierwszym krokiem w używaniu de Movier'a jest sprowadzenie liczby zespolonej do postaci
trygonometrycznej
mam z = − 27
z = −27 = 27(−1 + 0i) = 27(cosπ + isinπ)
teraz korzystam ze wzoru
| | π + 0 | | π + 0 | |
z1 = 3√27(cos |
| + isin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
| | π + 2π | | π + 2π | |
x2 = 3√27(cos |
| + isin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
| | π + 4π | | π + 4π | |
z3 = 3√27(cos |
| + isin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
24 paź 12:02
Ann: Ok, dzięki. Teraz jak wyliczyć
24 paź 12:08
ICSP: √−27 = √−1*√27 = ±i√27 = ±3i√3
24 paź 12:10
Ann: Ooo dziękuję
24 paź 12:18
Ann: A co z takim równaniem? z2+2z+1+i=0
Δ=−4i
24 paź 12:34
ICSP: Skorzystaj ze wzoru De Movier'a aby policzyć pierwiastki z delty
24 paź 12:36
24 paź 13:06
ICSP: | | 3π | | 3π | |
−4i = 4(0 − 1*i) = 4(cos |
| + isin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z1 = √4(cos |
| + i sin |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z2 = √4(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 13:10
Ann: No tak

a co z takim równaniem?
z
2+2z+3+i=0
Δ=−8−4i 8(−1−
12i)
Na układzie współrzędnych będzie to dziwny kąt. Jak coś takiego rozwiązać?
24 paź 13:21
ICSP: szukamy √Δ = √−8 − 4i
√−8 −4i = x + yi gdzie x,y ∊ R
−8 − 4i = x2 − y2 +2xyi
z tego mam że
x2 − y2 = −8
2xy = −4
rozwiąż ten układ równań a otrzymasz to co chcesz.
24 paź 13:26
Ann: (1+i)1999 wyjdzie √21999(1−i)? W takiej postaci to zostawiamy?
24 paź 18:22
Ann:
24 paź 18:46