| a | ||
a = v1t1 ⇒ t1 = | ||
| v1 |
| a | ||
a = v2t2 ⇒ t2 = | ||
| v2 |
| a | ||
a = v3t3 ⇒ t3 = | ||
| v3 |
| a | ||
a = vntn ⇒ tn = | ||
| vn |
| a | a | a | a | |||||
na = v( | + | + | + ... + | ) /:a | ||||
| v1 | v2 | v3 | vn |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
n = v( | + | + | + ... + | ) | ||||
| v1 | v2 | v3 | vn |
| n | ||||||||||||||||||||||||||
v = | to jest średnia harmoniczna | |||||||||||||||||||||||||
|
| d | ||
vi = | ||
| ti |
| n*d | ||
średnie v = | ||
| ∑ti |
| d | ||
ti = | ||
| vi |
| n*d | n*d | n | |||||||||||||||||||||||||||||||
czyli średnie v = | = | = | |||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|