.
Kris_garg: mogłłby ktoś wytłamczyć o jaki wektor i dlaczego bedzie przesunieta ta funkcja :
f(x)= −||2−x|−2|
12 maj 15:47
Jakub: Masz pewnie narysować tą funkcję f(x) = − ||2−x|−2|
na początku trochę upraszczasz jej wzór
f(x) = − ||2−x|−2|
f(x) = − ||−(x−2)|−2|
f(x) = − ||x−2|−2|
następnie rysujesz wykres funkcji y=|x|
y = |x| przesuwasz o wektor [2,−2] i masz y = |x−2|−2
dla y = |x−2|−2 odbijasz symetrycznie na górę to co masz pod osią Ox i masz y = ||x−2|−2|
Następnie całość obracasz wokół osi Ox i masz y=−||x−2|−2|
Zobacz
1651 i
1450
12 maj 16:28
Kris_garg: wiem juz jak to narysować ale nie wiem jak zamieniłeś |2−x| na |x−2| od czego to zalezy czemu
żaden inny znak sie nie zmienił tylko ten modłu akurat

tego wlasnie nie wiem
12 maj 16:32
i-u: f(x) = |−x|
przesuwasz o wektor u=[−2,0]
f(x) = |2−x|−2
wszystko, co jest poniżej osi OX, odbijasz względem niej
f(x)=||2−x|−2|
odbijasz względem osi OX
f(x)= −||2−x|−2|
12 maj 16:34
Kris_garg: Jakub wyjśnisz mi to :z tego co widze to wziołes ten modłu w − () i wtedy zmieniły sie znaki w
module

ale czy to nie ma konsekwencji w zmianie innych znaków funkcji ?
12 maj 16:40
Damian: mozesz mi powiedziec jak funkcja f(x)=|−x| po przesunięciu o u [−2,0] da nam f(x) = |2−x|−2
12 maj 16:41
Kris_garg:
12 maj 16:43
Damian: Kris... Jakub po prostu wyciągnął " − " przed nawias − nie zmieni sie funkcja przez to

bo
jak zauważysz po pomnozeniu nawiasu przez ten minus bedzie to samo
12 maj 16:44
Damian: moje pytanie odnosnie wektora u bylo do i−u
12 maj 16:44
Kris_garg: o dzięki Damian o taka odpowiedz mi chodziło
12 maj 16:48
Kris_garg: można to tak wyjsnić :
2−x = 0 x−2=0
−x= −2 / (−1) x= 2
x= 2
czyli to samo
12 maj 16:51