matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc
Monika:
w urnie znajduje się 10 kul białych i 15 czarnych.losujemy 3 kule.oblicz prawdopodobieństwo wylosowania a)trzech kul białych b)dwóch kul czrnych i jednej białej
24 paź 09:54
Aga1.:
Wszystkich jest 10+15=25
25
3
25*24*23
IΩI=
=
=
1*2*3
a)
10
3
10*9*8
IAI=
=
=
1*2*3
IAI
P(A)=
=
IΩI
15
2
10
1
b)IBI=
*
=
dokończ
24 paź 10:47
Patronus:
25
3
23*24*25
|Ω|=
=
= 23*4*25
6
10
3
8*9*10
|A| =
=
= 120
6
15
2
10
1
|B| =
*
= 7*15*10
4*30
6
P(A) =
=
23*4*25
23*5
7*15*10
7*3
21
P(B) =
=
=
23*4*25
23*2
46
24 paź 10:48