Rozwiąż równanie z pierwiastkami
edward: √x+2√x−1+√x−2√x−1=x−1
Myślę, żeby parametr podstawić, ale nie wiem dokładnie gdzie...
24 paź 09:53
ICSP: zauważ że :
x + 2√x−1 = x − 1 + 2√x−1 + 1 = (p{√x−1 + 1)2
przeanalizuj to i rozwiąż to równanie. Pamiętaj o dziedzinie.
24 paź 10:03
edward: Dzięki bardzo
24 paź 10:06
edward: a jak wyznacza się w takim czymś dziedzinę. Może mi ktoś szybciutko napisać ?
24 paź 19:09
edward: ziomki
24 paź 19:19
zombi: √ ( √x−1+1)2=|√x−1+1| w drugim to samo
podpowiedz: to co jest podpierwiastkiem nie moze byc ujemne
24 paź 19:22
nela 13: √ 2−√3
11 sty 18:11
nela 13: 2 i pierwiastek z 3 to loiczby podpierwiastkowe
11 sty 18:11