funkcja
miśka: funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = mx2 + 4x + 1. wyznacz te wartosci liczby m dla których
wierzchołek paraboli bedacej wykresem funkcji lezy na prostej y = −x − 5.
24 paź 00:25
Tad:
y
w=f(−2/m)=4/m−8/m+1
a jednocześnie
24 paź 00:51
Eta:
m≠0
W(x
w,y
w) ⇒W(x
w, −x
w−5) i Δ= 16−4m
| | −Δ | | −4+m | | 2 | |
yw= |
| = |
| i yw= |
| −5 |
| | 4a | | 4 | | m | |
to:
−4+m= 2−5m ⇒
m=1
24 paź 00:53
Eta:
| | −Δ | | −4+m | |
poprawiam chochlika: yw= |
| = |
| |
| | 4a | | m | |
24 paź 00:58