kwadraty
miśka: stosunek obwodow dwoch kwadratow jest rowny 13. oblicz dlugosc boku kazdego z nich jezeli
wiadomo ze suma pol kwadratow jest rowna 160cm2.
24 paź 00:23
Piotr:
4 i 12
24 paź 00:33
pigor: ... , niech
a,b=? − szukane długości boków kwadratów spełniających
warunki zadania i a>b, to
| 4b | |
| =13 i a2+b2= 160 ⇒ a=3b i 9b2+b2= 160 ⇒ 10b2= 160 i a=3b ⇒ |
| 4a | |
⇒ b
2=16 i a=3b ⇒
b=4 i
a=12 − szukane długości boków kwadratów . ...
24 paź 00:41
Piotr:
brakuje jeszcze zalozenia
24 paź 00:43
Gustlik:
Pigor − MISTRZ KOMPLIKACJI

! − iesteś mistrzem w komplikowaniu prostych zadań. Robisz
układem tam, gdzie można na jednej niewiadomej, super... Może ułóż tutaj układ z 3
niewiadomymi

?
P
1=x
2, P
2=9x
2
x
2+9x
2=160
10x
2=160 /:10
x
2=16
x=4
3x=12
Odp. Szukane długości boków to 4 i 12.
I po co układy, które są zawsze bardziej skomplikowane od równań z jedną niewiadoma

?
24 paź 01:26
Piotr:
nie przeszadzaj
Gustlik

w imieniu
Ety 
(mam nadzieje, ze sie nie obrazi

)
24 paź 01:43
pigor: ...

. ...
24 paź 02:13
Gustlik: Piotrze, a czemu Eta miałaby się obrażać?
Nie mam nic do
Pigora, ale stosuje gościu skomplikowane metody tam, gdzie można prosto.
Pozdrawiam
24 paź 02:15