wyznaczyć funkcje odwrotne do podanych i naszkicować ich wykresy
Dawid: f(x)=x2−4x, x∊<2∞) f(x)= 2x2, x∊<0∞)
24 paź 00:01
M:
31 sty 19:21
Bo_ra:

f(x)=2
x2 x∊[0,
∞)
y=2
x2
logy=log2
x2
logy=x
2log2
Unas będzie
Zamiana zmniennych
Na rysunku y=2
x2
Wykres funkcji odwrotnej trza zrobic w innym programie
31 sty 22:43
Bo_ra:
Natomiast prosiłbym o pokazanie jak to zrobic dla funkcji f(x)=x2−4x
Wolfram pokazuje f−1=2+√x+4 ale nie wiem jak do tego dojść. dziękuje
1 lut 15:28
wredulus_pospolitus:
f(x) = x
2−4x
y = x
2−4x −−−> y +4 = x
2−4x + 4 −−−> y + 4 = (x−2)
2 −−−> x−2 =
√y+4 −−−>
−−−> x = 2 +
√y+4 −−−>
−−−> f
−1(x) = 2 +
√x+4 oto jak sobie z tym poradzić
1 lut 18:47
Bo_ra:
Dobrze. Dzięki sliczne
1 lut 18:51