PROSZE O SPRAWDZENIE!!!
alicjaaa: w ciagu arytmetycznym oblicz sume wyrazow od 17 do 43 w ktorym a1=−15 r=0,5
podstawilam pod wzor na sume i wyszlo mi tak
| | 2(−15)+(26−1)0,5 | |
s26= |
| 26=455
|
| | 0,5 | |
do jakiej wartosci x podane liczby x
2+1,5x−2,2x
2 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
wiem ze trzeba zrobic tak
r1=a2−a1
r2=a3−a2
ale wychodza mi kosmiczne rozwiazania wlasciwie to nie moge tego rozwiazac
12 maj 15:34
i-u: Najłatwiej to chyba zrobic tak
S43−S16=Suma od 17 do 43
a43= a1+ 42r
a16= a1+15r
S43− s16= 12[(a1+a43) *43] − 12[a1+a16]*16]
12 maj 16:47
i-u: S43−S16=Suma od 17 do 43
a43= a1+ 42r
a16= a1+15r
S43− S16= 12[(a1+a43) *43] − 12[(a1+a16)*16]
12 maj 16:50
bigduck: a1 = −15
r = 0,5
a17 = a1 + 16r = −15+0,5*16 = −15+8 = −7
a43 = a1 + 42r = −15+0,5*42 = −15+21 = 6
S26 = ((a17 + a43) * 26)/2 = ((−7+6)*26)/2 = −13
nie wiem co kombinujecie ale wydaje mi się, że tak będzie najprościej i najlepiej
12 maj 17:02
alicjaaa: dziekuje
12 maj 17:19
Bogdan:
Jeśli pierwszym wyrazem ciągu arytmetycznego jest liczba −7, a ostatnim liczba 6,
stała różnica między kolejnymi wyrazami ciągu jest równa 0,5, to ile jest wyrazów ciągu?
12 maj 17:22
Bogdan:
Czy n = 26 jest liczbą wyrazów ciągu?
Sprawdźmy więc:
6 = −7 + 25*0,5 ⇒ 6 = 5,5 sprzeczność, czyli n ≠ 26.
12 maj 17:56
bigduck: 6 = −7 + 26*0,5 ⇒ 6 czyli n=26
12 maj 18:11
bigduck: −13=(−7+6)/2*n
−13=−1/2n //*−1/2
n=26
12 maj 18:14
Bogdan:
Źle
bigduck.
an = a1 + (n − 1) * r
a
n = 6, a
1 = −7, r = 0,5
6 = −7 + (n − 1)*0,5 ⇒ 13 = (n − 1)*0,5 ⇒ 26 = n − 1 ⇒ n = 27.
Ten ciąg ma 27 wyrazów, a nie 26.
12 maj 23:36