pociągi
miśka: odległosc miedzy miastem a i b wynosi 540km. pociąg ekspresowy pokonuje tę odleglosc w czasie o
trzy godziny krótszym niz pociąg osobowy. szybkosc ekspresu jest wieksza od szybkosci
osobowego pociągu o 30km/h. oblicz srednie szybkosci obu pociągów.
23 paź 23:24
aniabb: (ve−30)(te+3)=vete =540
23 paź 23:26
Eta:
v>0 t>0
23 paź 23:27
aniabb: −30t+3v−90=0
v=10t+30
(10t+30)t=540
delta...
23 paź 23:33
miśka: kurcze nie rozumiem tego zadania
23 paź 23:49
Beti:
s = 540
t
o = t
e + 3
v
o = v
e − 30
| | s | |
wzór, z którego korzystasz, to: v = |
| |
| | t | |
| | 540 | | 540 | |
czyli: vo = |
| i ve = |
| |
| | to | | te | |
podstawiasz do zależności między prędkościami:
t
o = t
e + 3
masz układ dwóch równań − rozwiąż metodą podstawiania
23 paź 23:57
dominika: wychodzą mi złe odpowiedzi
24 paź 16:44