Dla jakich watrosci parametru m ...
Olka: Dla jakich wartosci parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb x, y spelniajaca
nierówność x + y≥1?
my − 9x = −4
mx − y = m
23 paź 23:08
Beti: czyli rozwiązujesz ten układ ze względu na x i y:
z II równania: y = mx − m
podstawiam do I równ.: m(mx−m) − 9x = −4
m
2x − m
2 − 9x = −4
x(m
2 − 9) = m
2 − 4
ta para (x,y) ma spełniać nierówność, więc podstawiam:
| | m2 − 4 | | m(m2−4) | |
|
| + |
| ≥ 1 i trzeba to rozwiązać  |
| | m2 − 9 | | m2−9 | |
23 paź 23:15
Olka: Dzięki, zrobione, a moge prosić o wynik dla sprawdzenia?
23 paź 23:18
Beti: mam to liczyć

dobra, ale to chwilę potrwa
23 paź 23:22
Beti: w międzyczasie Ty zapisz swój wynik
23 paź 23:22
Olka: x nalezy do <−3;1> ∪ <3;∞>
23 paź 23:37
Olka: Zapomniałas w y o −m
23 paź 23:40
Beti: prawie dobrze, bo powinno być:
m ∊ <−3,−1> u <3,∞)
23 paź 23:43
Beti: tak, ale widzę, że się domyśliłaś
23 paź 23:43
Olka: Tak, przeoczenie z tym minusem

Dziękuję pieknie
23 paź 23:46
Beti: na zdrowie
23 paź 23:46
pigor: | | 5m | |
... ależ macie źle, bo y= |
| i dla x=±3 nierówność traci sens liczbowy drogie |
| | m2−9 | |
Panie . ...
24 paź 00:13