fgjh
kasia: Dane są przedziały A=(−∞;a> i B=<−3a+4; ∞ ),
c) Znajdź taką liczbę a (o ile istnieje), aby B \ A=(−5; ∞ )
23 paź 22:41
Beti: moim zdaniem nie istnieje takie a, bo:
z B\A wynika, że: a = −5 i −3a+4 ≤ −5
−3a ≤ −9
a ≥ 3
i mamy sprzeczność
23 paź 23:04
Ajtek:
Beti dlaczego −3a+4≤−5?
23 paź 23:13
Beti: bo zbiory A i B mogą mieć co najmniej 1 pkt wspólny. Tylko wtedy A\B będzie zbiorem
lewostronnie otwartym.
23 paź 23:20
Ajtek:
Ale my szukamy B\A
23 paź 23:22
Beti: No dobra, pomyliłam się w zapisie − miałam na myśli B\A
23 paź 23:28
Beti:
23 paź 23:31
Ajtek:
Faktycznie, czapeczka z głowy

. Jednak pora już nie na matmę chyba

.
23 paź 23:32
Beti:
23 paź 23:33