jjj
kasia: 108+109/11000*105= zapisz w postaci potęgi liczby 10, proszę z wyjaśnieniem. Dziękuję.
23 paź 22:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
11000 = 11*10
3
10
8 + 10
9 = 10
+ 10*10
8 = 11*10
8
a więc ile to się równa
23 paź 22:34
aniabb:
| 108(1+10) | | 108(11) | |
| = |
| =1 |
| 11*103*105 | | 11*108 | |
23 paź 22:36
kasia: no ale skąd to 11?
23 paź 22:36
kasia: cały czas nie rozumiem skąd w liczniku 11
23 paź 22:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
aniabb Ci napisała skąd
23 paź 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a + 3a = a(1+3) = 4a
10
8 + 10*10
8 = 10
8(1+10) = 11*10
8
23 paź 22:37
Beti: | 108+109 | | 108(1+10) | | 108*11 | |
| *105 = |
| *105 = |
| *105 = |
| 11000 | | 11*1000 | | 11*103 | |
= 10
5*10
5 = 10
10
23 paź 22:38
kasia: aaa! Dziekuję za pomoc
23 paź 22:38