matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz obwód
Monika688909:
Oblicz obwód trapezu prostokątnego Ktorego pole jest równe 24 dm sześcienne a podstawy mają długości 10 i 6 dm.
12 maj 15:25
Squall:
pomagam
12 maj 15:27
Squall:
ze wzoru na pole obliczasz wysokość
10+6
24=
*h
2
24
h=
8
h=3 Później z twierdzenia Pitagorasa obliczasz dł. boku b b
2
=4
2
+h
2
b
2
=16+9 b=
√
25
b=5 A później sumujesz i masz obwód Ob=10+6+5+3=24 dm
12 maj 15:32