rozwiaz nierownosc
Rado12344: log3 o podstawie 2 z liczby x −7log2 o podstawie 2 z liczby x +14log o podstawie2 x−8>0
23 paź 22:22
Eta:
log32x−7log22x+14log2x −8 >0 czy .... +log2(x−8) >0
23 paź 22:28
Beti: możesz wprowadzić pomocniczą zmienną: t = log2x
i rozwiązać początkowo jak zwykłą nierówność wielomianową.
23 paź 22:33
Eta:
założenie x>0
podstawienie log22x= t
t3−7t2+14t−8>0
(t3−8) −7t(t−2)>0
(t−2)(t2+2t+4) −7t(t−2) >0
(t−2)(t2−5t+4)>0
(t−2)(t−1)(t−4)>0 ⇒ t€ (1,2) U (4,∞)
teraz wróć do podstawienia i dokończ ........
23 paź 22:36
Eta:
podstawienie oczywiście miało być: log2x= t
23 paź 22:37
Rado12344: podstawiłem, tylko się walnąłem w obliczeniach , dlatego nie wychodziło

dzieki wielkie
23 paź 22:40