Analiza matematyczna
Maria: Mam takie zadanie na analizie na budownictwie.
Sprawdź, czy ciąg jest ograniczony?
an= 1 + 12 + 13 +.... 1n
23 paź 22:21
Godzio:
Nie jest
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| > 4 * |
| |
| 5 | | 6 | | 7 | | 8 | | 8 | |
itd. ...
Zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an > 1 + |
| + 2 * |
| + 4 * |
| + 8 * |
| + ... + 2n * |
| = |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 2n + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
= 1 + |
| + |
| + |
| + ... + |
| = 1 + |
| → ∞ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mario ... przyszła Pani mgr budownictwa.
Kiedy coś jest ograniczone
23 paź 22:24
Maria: "przyszła".. chciałaby być.. i
A skąd brane od razu takie stwierdzenie że 13 + 14 > 2 * 14?
Biorę np. dwa następne ułamki czyli tą 13 i 14, z tego biorę większą liczbę, a
ponieważ są dwa składniki to mnożę razy 2 itd itd?
23 paź 22:33
Godzio:
| 1 | | 1 | |
| > |
| i z tego tu korzystam |
| 3 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| > |
| + |
| = 2 * |
| |
| 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
24 paź 00:03