Rozwiąż nierówność z logarytmem i cosinusem
Majka: log 12 (cos x)≥12
23 paź 22:19
Beti: teraz narysuj wykres i z niego odczytaj rozwiązanie tej nierówności
23 paź 22:24
Majka: wielkie dzięki, ale proszę napisz mi skąd wzięło się log12 √22
23 paź 22:44
Majka: bo mi jakoś nie wychodzi
23 paź 22:44
Beti: | | 1 | | 1 | |
zamieniam |
| na logarytm przy podstawie |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
więc: |
| = log1/2c −−> c = ( |
| )1/2 = √ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
23 paź 22:54
Majka: no tak, bardzo Ci dziękuję
23 paź 23:00
Beti:
23 paź 23:04