Równania kwadratowe
Bajka: Równania prowadzące do równań kwadratowych
Rozwiąż równania:
1. √x2+32 − 24√x2+32=3
2. x2+√x2+20=22
3. x2−4x−6=√2x2−8x+12
23 paź 22:17
Bajka: Drugi przykład już rozwiązałam, ale nie potrafię rozwiązać 1 i 3. Proszę o pomoc
23 paź 22:28
aniabb: 1. t=p4[X2+32}
t2−2t−3=0
23 paź 22:29
aniabb: 3. m=√2x2−8x+12
1/2 m2 −12 = m
23 paź 22:31
Bajka: A skąd się wzięło −12 w 3. przykładzie
23 paź 22:35
Bajka: W drugim wyliczyłam √Δ =4
t=−1
t=3
I co mam zrobić dalej, bo nie potrafię
23 paź 22:41
aniabb: odstawiasz 4√x2+32 = 3 −1 odrzucamy bo pierwiastek parzysty nie może być ujemny
x2+32=81 ...
23 paź 22:45
aniabb: bo 1/2 m2 ma na końcu +6 a w zadaniu jest −6 więc trzeba −12
23 paź 22:46
Bajka: Czy dobrze zrozumiałam, że w 1. przykładzie likwiduję pierwiastek podnosząc do sześcianu obie
strony
23 paź 22:51
Eta:
1/ można tak:
4√x2+32= t , t≥0 to √x2+32= t2
t2−2t−3=0 ⇒ (t−3)(t+1)=0 ⇒ t= 3 v t= − 1 −−− odrzucamy
to: √x2+32= 9 |2
x2+32= 81 ⇒x=..........
23 paź 23:01
Bajka: Czy mogę prosić o wyjaśnienie 3 przykładu, bo nie mogę jednak sobie z nim poradzić.
23 paź 23:02
Bajka: Dzięki za 1 przykład
23 paź 23:03
aniabb:
x2−4x−6=√2x2−8x+12
m= √2x2−8x+12
m2 =2x2−8x+12
1/2m2 = 6x2 − 4x +6
6x2 − 4x +6 − 12 = 6x2 − 4x − 6
1/2m−12 =m2
23 paź 23:07
aniabb: ostatnie to
1/2m2−12 =m
23 paź 23:07
ICSP: a dziedzina ?
Będą, przecież dwa założenia.
23 paź 23:07
aniabb: m2−2m−24=0 razy 2 bo nie lubię ułamków
Δ=4+96=100
m=6 lub −4 odrzucamy
m= √2x2−8x+12 =6 do kwadratu
2x2−8x+12=36
2x2−8x+−24=0
x2−4x−12=0
Δ= 16+48=64
x=−2 lub 6
23 paź 23:11
aniabb: dziedzinę liczę na końcu jak mi się włącza "sprawdzić z dziedziną"
23 paź 23:12
Eta:
@
aniabb 
Poprawne równanie:
23 paź 23:14
Eta:
23 paź 23:15
aniabb: miała to napisane 2 razy poprawnie..więc raz z błędem mi chyba wybaczy ;>
23 paź 23:16
ICSP: chyba
Saizou zaraz wpadnie do tematu
23 paź 23:18
aniabb: mam się bać
23 paź 23:19
Bajka: Wielkie dzięki wszystkim
23 paź 23:23
ICSP: Nie musisz

Sam wszystko zrobi
23 paź 23:23
aniabb: a może moje całki też <nadzieja>
23 paź 23:24
ICSP: Jeżeli będzie trzeba w nich ustalić dziedzinę to tak
23 paź 23:26