rozwiąż graficznie
kim: | | ⎧ | x2+6x+y2+10y−2=0 | |
| Rozwiąż graficznie układ równań: | ⎩ | 2x+y+5=0 |
|
Wiem, że ten pierwszy człon to równanie okręgu:
x
2+y
2+6x+10y−2=0
ale co z tym zrobić, jak to rozwiązać tego to nie mam pojęcia.
Proszę o pomoc.
23 paź 22:14
Patronus:
(x + 3)2 − 9 + (y+5)2 − 25 − 2 = 0
(x+3)2 + (y+5)2 = 36
Teraz narysuj ten okrąg i prostą i masz rozwiązane graficznie
23 paź 22:18
aniabb:
23 paź 22:21
Beti: x2 + y2 + 6x + 10y − 2 = 0
S=(a,b),przy czym: −2a = 6 i −2b = 10
a = −3 b = −5
więc S = (−3,−5)
promień r oblicza się ze wzoru: r = √a2+b2−c
r = √9+25+2 = √36 = 6
czyli masz okrąg: (x+3)2 + (y+5)2 = 36
oraz prostą: y = −2x − 5
23 paź 22:21
kim: ok! dzięki! wszystko chyba już zostało wyjaśnione
23 paź 22:27