wykaz
mmmm: wykaz ze jesli dla pewnej liczby rzeczywistej a (a≠0) zachodzi zwiazek a + 1a = 3 to
wynika z tego ze a3 + 1a3 =18
23 paź 22:09
Artur z miasta Neptuna:
A3 + B3 = (A + B)(A2 − AB + B2) = ....
23 paź 22:13
Artur z miasta Neptuna:
Wiesz jak dalej rozpisac?
23 paź 22:14
mmmm: wlasnie nie..
23 paź 22:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
A
2 − AB + B
2 = A
2 + 2AB + B
2 − 3AB = (A+B)
2 − 3AB
teraz podstawiasz:
A=a
23 paź 22:31
zombi: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )3=a3+3a2* |
| +3a* |
| + |
| =a3+ |
| +3(a+ |
| ) |
| | a | | a | | a2 | | a3 | | a3 | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| =(a+ |
| )3−3(a+ |
| )=27−3*3=18 |
| | a3 | | a | | a | |
23 paź 22:31
23 paź 23:37