wyznacz dziedzine funkcji oraz granice na krancach dziedziny
student: y=3√x3+1
23 paź 21:56
aniabb: D x∊R
lim= ±∞
23 paź 21:57
student: poprosze o rozpisanie dzieki
23 paź 21:58
Ajtek:
A co tutaj rozpisywać, jak widać"gołym" okiem.
23 paź 21:59
student: y=√x3−1
23 paź 22:03
aniabb: teraz pod pierwiastkiem musi być dodatnie więc D: x>−1
23 paź 22:05
zombi: y=√x3−1 ⇒ x3−1≥0 rozwiaz i masz dziedzine
23 paź 22:06
aniabb: x>1 .. patrzyłam na pierwszy ..
23 paź 22:06
student: a granica w plus nieskonczonosc
23 paź 22:07
aniabb: ∞
23 paź 22:08
student: y=2x+1x−1
23 paź 22:10
aniabb: D: x≠1
lim w∞ = 2
lim w1 =±∞
23 paź 22:11
Ajtek:
aniabb daj się pobawić no

.
23 paź 22:12
student: nie rozumie jak robisz te granice moglabys to jasniej wytłumaczyc dzieki
23 paź 22:16
aniabb: oki oki..idę spać .. pobawię się jutro o świcie jak zostaną jeszcze jakieś zera na forum
23 paź 22:17
aniabb: wstawiam za x = 5005214000 i liczę
23 paź 22:18
Ajtek:
Tutaj masz wyłożone
328 338
23 paź 22:19
Ajtek:
Spokojnej
aniabb 
.
23 paź 22:19
student: aaaa... i wszystko jasne. poki co dzieki. daj sie innym wykazac
23 paź 22:21
student: y=2√3x3+1
23 paź 22:24
Ajtek:
Co to ma być?
23 paź 22:25
student: sorry olac to
23 paź 22:26
aniabb: to już nawet pożartować nie można
23 paź 22:28
student: sprawdz monotoicznosc ciągu
an=sin(n*π/4)
23 paź 22:28
Ajtek:
To nie idzesz spać
23 paź 22:32
aniabb: od 2h idę..ale ciężko się oderwać od nałogu ..
23 paź 22:34
kasia: ktoś pomoże? 108+109/11000*105= zapisz w postaci potęgi liczby 10, proszę z wyjaśnieniem.
Dziękuję.
23 paź 22:35
Ajtek:
Nie będę Ciebie wyganiał
23 paź 22:35
aniabb: szkoda
23 paź 22:37
student: ajtek pomóz z ta monotoicznoscia
23 paź 22:37
aniabb: ja już nic
23 paź 22:39
Ajtek:
Z monotonicznościa to
aniabb powinna pomóc lepiej ode mnie

.
Nie idź spać

Jeszcze nie teraz

.
23 paź 22:40
aniabb:
23 paź 22:49
student: rozwiąz nierówność
1|x−4|−1=4
23 paź 22:57
aniabb: chyba czas spać .. ja tu widzę równanie... za mało marchewki ..
23 paź 22:58
student: to jest nierównośc niby tak mi pisze
23 paź 23:00
aniabb: |x−4|=1/5
x=4 1/5 lub 3 3/5
23 paź 23:02
aniabb: 3 i 4/5 oczywiście
23 paź 23:02
student: nie bede cie juz trzymal dzieki dobranoc
23 paź 23:05