Wyznacz wartości m dla którego nierówność jest spełniona przez każdą rzeczywistą
Renmiia: 2x2+(3+m)x+2>0
23 paź 21:42
Zuza: skoro współczynnik przy x2 jest dodatni−>ramiona paraboli skierowane ku górze, więc żeby
wykres funkcji leżał nad zerem (nad osią Xów) delta musi być większa od zera (ma nie być
pierwiastków)
23 paź 21:45
Piotr:
Δ<0
oraz gdy 3+m=0
23 paź 21:46
raz: zalozenia: Δ < 0 (wtedy, wykres funkcji znajdzie się powyżej osi OX, stąd rownanie spełniać
będzie x ε R)
Δ = (3 + m)2 − 4*2*2 = (m − 1)(m + 7)
zg. z zalozeniami:
(m − 1)(m + 7) < 0
m ε (−7, 1)
23 paź 21:46
Zuza: Δmniejsza od zera, myślalam o tym a napisalam co innego

Δ
23 paź 21:47
raz: no tak, oraz gdy 3 + m = 0
23 paź 21:47
Renmiia: dlaczego 3+m=0?
23 paź 21:51
raz: wowczas:
2x2 + 2 > 0
x2 + 1 > 0
x2 > −1
23 paź 21:54
raz: spelniony przez kazda liczbe rzeczywista
23 paź 21:55
Renmiia: nie wiem jakim sposobem dam rady zapamiętać tyle faktów.... a tylko na 1 matematyce mnie nie
było

jeszcze... jeśli można ...spełniona nierówność przez liczbe rzeczywistą czyli nie ma
byś mijsc zerowych i jeśli przy a jest 1 to zajmujemy się b?
23 paź 22:03
Piotr:
masz wyznaczyc takie m, ze obojetne co podstawisz za x∊R bedzie >0
23 paź 22:09
Renmiia: czyli rozumem że mam się zająć m−kami obojętnie czy jest przy a czy b i czy pasuje mi do tego
co wyznaczyłam w Δ? oraz a czy ma być < czy >?
23 paź 22:13
zombi: przy x2 nie masz paramteru więc nie rozpatrujesz przypadki gdy funkcja jest np. liniowa
zostaje ci tylko Δ<0, aby nie mialo rozwiazani przy x2 jest 2 wiec ramionka na pewno w górę
23 paź 22:15
Piotr:
tak, interesuje nas m, obojetne gdzie sie znajduje. gdyby m bylo przy x
2 to trzeba by
sprawdzic co sie dzieje dla postaci liniowej.
a znaki >< maja oczywiscie znaczenie i wtedy sa inne zalozenia
23 paź 22:17
Renmiia: dzięki wielkie


jesteś mega
23 paź 22:18