pytanie
adaś:
Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość
f(x) + f (x+1) = 4(x + 1)
powstaje takie coś ax+b+a(x+1)+b=4x+4
wiem że f(x)=ax+b
za f(x) podstawiliśmy ax+b , ale skąd się wzięło a(x+1)+b

za f podstawiliśmy tylko a* i +b ?
23 paź 21:37
raz: to może tak:
f(x) = a*(x) + b
f(x + 1) = a*(x + 1) + b
23 paź 21:38
aniabb: bo za x wstawiasz to co jest w nawiasie w f(tu)
23 paź 21:38
Mati_gg9225535: f(x+1)= a(x+1)+b
23 paź 21:39
adaś: rozumiem dzięki
23 paź 21:40