ekstremum
marta: Ekstremum:
23 paź 21:26
aniabb: policz pochodną i przyrównaj do zera
23 paź 21:31
marta: ale coz mianownikiem? jak tam nie ma x?
23 paź 21:42
aniabb: wyciągnij przed całość
23 paź 21:55
aniabb:
(c*f(x))'=c * f(x)'
23 paź 21:56
marta: ale 1/5?
23 paź 22:16
aniabb: tak
23 paź 22:16
marta: a jak bd w tym przypadku z granicą? i monotonicznością?
23 paź 22:21
aniabb:

bez zmian
f'=1/5 (−4x
3)
extremum f'=0 ⇒x=0 (max)
dox=0 rośnie od x=0 maleje
lim=−
∞
23 paź 22:25
marta: właśnie skąd wiesz że bierzesz do −nieskończoności?
23 paź 22:34
marta: bo mi wyszło że do plus nieskończoności ;x
23 paź 22:35