Granica funkcji
Olek:
Moim zdaniem bedzie to zero, ponieważ pierwiastek zmierza do zero. Jednak nie wiem co zrobic z
tym cos. Ale czy trzeba cos robić skoro wiemy ze ulamek zmierza do 0 więc cały iloczyn zmierza
do zera?
Proszę o pomoc
23 paź 21:26
Krzysiek: skorzystaj z tw. o trzech funkcjach
23 paź 21:27
Olek: Dzięki, wyszo 0

A cos takiego:
23 paź 21:36
Krzysiek: daj pod wspólny ułamek i pomnóż licznik i mianownik przez cosx
wtedy w mianowniku będziesz miał: cos
2 x =(1−sinx)(1+sinx)
23 paź 21:43
Olek: | sinx − 1 | | (sinx−1)cosx | | −cosx | |
| = |
| = |
| |
| cos | | cos2x | | 1+sinx | |
O to ci chodzilo? Bo nie wiem co dalej z tym zrobic
23 paź 21:52
Krzysiek: wstaw x=π/2
23 paź 21:52
Olek: to wychodzi 0. tyle?
23 paź 21:53
Krzysiek: tak
23 paź 21:55
Olek: ok super. dzięki za pomoc.
23 paź 21:56