Rozwiąż równie trygonometryczne
fhrh: 3sinx = 2cos2x
Czyli:
3sinx −2cos2x =0
3sinx −2(1−sin2x) =0 // Podstawiam z Jedynki cos2x= 1−sin2x
sinx= 25
fajnie tylko co dalej? Wynik powinien wynieść x=π6+2kπ x={5π}{6}+2kπ
23 paź 21:26
zombi: 3sinx−2(1−sin2x)=0
2sin2x+3sinx−2=0
t=sinx
2t2+3t−2=0
23 paź 21:29
Zuza: Gdzieś masz błąd w obliczeniach
23 paź 21:30
fhrh: Dzięki za pomoc, głupi błąd zgubiłem kwadrat..
23 paź 21:33
fhrh: Kurcze,
t1=2
t1=12
OK i co dalej?
23 paź 21:50
fhrh: Proste:
x= cos π6+2kπ
23 paź 22:17
fhrh: sory sin ofc powinien byc
23 paź 22:18
Ajtek:
sinx≠2
−1≤sinx≤1 to jest zbiór wartości sinx
23 paź 22:22
fhrh: Ta, t1=−2
23 paź 22:23
fhrh: Przynajmniej tak z delty wychodzi.
23 paź 22:23
Ajtek:
Patrz wyżej

.
23 paź 22:24
fhrh: wiem, ale Δ=25
czyli √Δ=5
t1=−3−54=−2
t{2}= 24=12
23 paź 22:27
Ajtek:
I w czym problem?
23 paź 22:27
fhrh: W niczym, po prostu −2 nie spełnia założeń.
23 paź 22:29
Ajtek:
Dokładnie

.
23 paź 22:31